Windows İşletim Sistemi |
||
. |
a) SimgelerSimgeler, masaüstünün temel başlangıç elemanlarıdır. Bu elemanlar aşağıda sıralanmıştır: Bilgisayarım: Bilgisayarda bulunan sürücülere ve çeşitli yönetim araçlarına ulaşım için kullanılır. Bilgisayarım simgesinin üzerinde çift tıklama işlemi sonucu, bir pencere olarak açılması sağlanır. Belgelerim: Bilgisayarda bulunan, dosya türleri açıklanırken anlatılan, üçüncü tip dosyalar olan Belge dosyalarının kayıtlı olduğu klasördür. Belge türündeki dosyalar genellikle bu klasör içine kaydedilir. Ancak, kayıt işlemi kullanıcının iradesindedir. Bu sebeple bütün belge türündeki dosyaların bu klasör içinde olduğu kesinlikle söylenemez. Kullanıcılar istedikleri belge tipi dosyaları başka klasörler içine de kaydedebilirler. Belgelerim klasörünün kullanılma sebebi, aranan Belge türündeki dosyanın daha kolay bulunabilmesini sağlamak olabilir. Yeni bir klasör oluşturmak yerine hazır olan Belgelerim klasörü kullanılabilir..Internet Explorer: Internet Explorer, Internet üzerinde gezinti yapmanızı sağlayan bir programdır.Geri Dönüşüm Kutusu: Bilgisayar ortamında gereksiz olduğu düşünülerek silinen klasör ve dosyaların tutulduğu bir alandır. Bir klasör ya da dosya sildikten sonra tekrar kullanılmak istenirse, Geri Dönüşüm Kutusu’nun boşaltılmamış olması şartıyla, bu alandan geri alınabilir.b) Görev ÇubuğuGörev çubuğu da Masaüstü temel elemanlarındandır. Açık olan pencere, program ve dosyaları üzerinde bir düğme olarak görünür. Bu sayede açık olan pencere, program ve dosyalar arasında kolayca geçiş yapılabilir. Görev çubuğunun sağ al köşesinde diğer araç çubukları ve saat yer alır. Açık olan pencere, program ya da dosyalar arasında geçiş için klavyeden ALT+TAB tuş ikilisi birlikte kullanılabilir. c) Başlat DüğmesiMasaüstünün bir diğer temel elemanı da Başlat Düğmesidir. Bu düğme sayesinde Başlat Menüsüne oradan da yukarıda anlatılan bölümlere ulaşılır. d) Kısayollar İstenildiği zaman, kullanıcı tarafından oluşturulan bir Masaüstü elemanıdır. Bunlar asıl program ya da dosyalara ulaşmayı sağlayan gölge dosyalardır. Oluşturulan bir kısayolu, onu temsil eden bir simge olarak görürüz. Bu simge üzerine çift tıklama sayesinde ilgili program çalıştırılmış ya da dosya açılmış olur. Aşağıda Masaüstü’ne bir kısayol oluşturma işleminin iki yöntemi anlatılmaktadır: Birinci Yöntem:
1. Masaüstünde boş bir alanda
Mouse’un sağ tuşu tıklanır. İkinci Yöntem:
1. Kısayolu oluşturulmak
istenen dosyanın bulunduğu klasör açılır. e) Klasörler Bilgisayar ortamındaki klasörlerin görevi, birbiri ile ilişkili dosya ve diğer klasörleri bir arada tutarak, karışıklığı önlemek ve aranan dosya veya klasörlere daha kolay ulaşmayı sağlamaktır. Bu görev tek kelimeyle ifade edilmek gerekirse tasniflemedir. İstenirse bir klasör kullanıcı tarafından masaüstünde görülecek şekilde hazırlanabilir. Böylece çok sıklıkla kullanılan dosya ve klasörlere daha hızlı ulaşılmış olacaktır. Bu işlem için aşağıdaki yöntem, örnek olarak verilebilir.
1. Masaüstünde boş bir alanda
Mouse’un sağ tuşu tıklanır. f) Pencereler Bilgisayar ortamındaki özellikle de masaüstündeki tüm simgelere çift tıklama işlemi yapıldığında, simgenin temsil ettiği ilgili klasör, dosya ya da program bir pencere olarak açılacak ve masaüstünde bir eleman olarak yerini alacaktır.
|
|
Bir |
Başlat Menüsü’nün ana başlıkları sayesinde daha alt seçeneklere, oradan da çalışılmak istenen program ve dosyalara ulaşılabilir. Başlat Menüsü’nün Ana Başlıkları: Belirli amaçlara yönelik işleri yapan program dosyalarına ulaşmayı sağlayan Programlar Seçeneği, daha önceden kullanılmış, kayıtlı belge dosyalarına kolay ulaşmayı sağlayan Belgeler Seçeneği, Windows İşletim Sistemi’nin temel ayarlarının yapılabileceği Ayarlar Seçeneği, bilgisayarın içinde nerede olduğunu bilmediğiniz herhangi bir klasör ya da dosyaya ulaşmayı sağlayan Ara Seçeneği, Windows temel konularını bir sözlük veya el kitabı şeklinde açıklayan Yardım Seçeneği, herhangi bir programı çalıştırmayı sağlayan Çalıştır Seçeneği ve bilgisayarı ya da ağ sistemindeki bir oturumu kapatmayı sağlayan Bilgisayarı Kapat Seçeneği.
Başlat Menüsü’nde, bazı
menü elemanlarının
alt menüleri de mevcuttur. Bu seçeneklere
ulaşmak için Mouse ile ilgili seçenek seçilerek istenilen bölüme
gidilebilir ve istenilen program tıklanarak çalıştırılabilir. Örneğin,
Programlar Seçeneğinin
altındaki, Donatılar Seçeneği seçilerek
Hesap Makinesi programı tıklanarak çalıştırılabilir. Bir Programın ÇalıştırılmasıYukarıda son paragrafta ifade edilen işlemi biraz daha açalım. Bilgisayar ortamında belirli amaca yönelik bir işlem yapılmak istendiğinde, mutlaka o işi yapacak olan programın o bilgisayarda yüklü olması gerekir. Örneğin, “Ben bilgisayarda resim çizmek istiyorum” dediğinizde mutlaka bilgisayarınızda bir resim çizme programının yüklü olması gerekir. Bir başka örnek, “Ben bilgisayarda yazı yazmak istiyorum” dediğinizde mutlaka bilgisayarınızda bir yazı yazma programının yüklü olması gerekir. Örnekler yapmak istenen işler oranında çoğaltılabilir. Temel olarak Windows bir işletim sistemi olmasına rağmen, içeriğinde basit bazı işleri yapabilen programcıklar da barındırmaktadır. Ancak bu programcıklar iş biraz komplike hale geldiğinde yetersiz kalmaktadır. Bunun sonucu daha komplike işlerin yapılabilmesi için daha profesyonel programların bilgisayara sonradan yüklenmesi gerekir. Windows İşletim Sistemine daha sonradan yüklenen hemen her program, kendisini Başlat Menüsü içindeki Programlar Seçeneğinin altına yerleştirir. Buna rağmen istisnalar olabilir. Şimdi aşağıda Windows içinde hazır gelen Hesap Makinesi programcığının çalıştırılma aşamaları iki yolla anlatılacaktır. Birinci Yöntem:
1. Başlat Menüsü tıklanır ve
Programlar Seçeneği işaretlenir. İkinci Yöntem: Bu yöntemin kullanılabilmesi için kullanılmak istenen programın dosya adının bilinmesi gerekir.
1. Başlat Menüsü tıklanır ve
Çalıştır Seçeneği işaretlenir. Aslında bir programı çalıştırmanın birkaç yöntemi daha vardır. Bu yöntemler daha uzun olduğu için anlatılmamıştır. (Bu yöntemler için uygulama derslerini takip ediniz…)
|
|
Görev Çubuğu |
Görev çubuğunun en önemli
kullanılış amacı, açık olan birden fazla program, pencere ya da belgeye
geçişi kolaylaştırmaktır. Örneğin, bir yazı yazma programında yazı
yazarken, hesap yapmak üzere Hesap Makinesi programcığının da açıldığını
düşünelim. Hesap işlemi yapıldıktan sonra tekrar yazı yazma işlemine devam
için Görev Çubuğu üzerindeki ilgili düğme tıklanarak geçiş rahatlıkla
yapılabilir. Bu işlem ikiden fazla bir çok pencere için de aynen
uygulanabilir. |